Kdo je Challe Salle?

Saša Petrović a.k.a. Challe Salle je idol mlade generacije in eden izmed najbolj priljubljenih slovenskih glasbenikov. S svojo karizmo in stilom širi nalezljivo pozitivno energijo in predstavlja novo dimenzijo moderne glasbe. Na družbenih omrežjih ga spremlja več kot 300.000 sledilcev skupaj, njegovih 35 videospotov na Youtubu pa skupaj šteje že 60 milijonov ogledov, kar je tudi največ od vseh glasbenikov pri nas. Največja uspešnica Lagano, ki ima 8,6 milijonov ogledov na Youtubu, je prva in najbolj poslušana reggaeton pesem v zgodovini Slovenije. Challe Salle se trudi biti velik zgled vsem mladim, ki ga spremljajo, zato v pesmih ne uporablja več kletvic in jih usmerja v izobrazbo, glasbo, šport in razvoj talentov. V sodelovanju s podjetjem Kopija-Nova ima že nekaj let tudi lastno linijo šolskih potrebščin. Poleg tega pa se celo življenje ukvarja s športom in je po izobrazbi fitnes inštruktor. Znan je tudi po tem, da ne pije alkohola in ne kadi. Kot ambasador uspešno predstavlja blagovne znamke Slowatch in Fossil, Pringles, The Athlete's Foot, GymBeam in Avtotehno VIS.

 

Otroštvo

Njegovo pravo ime je Saša Petrović, rojen pa je bil 30. maja 1991 v Ljubljani. Njegova starša sta se pred razpadom Jugoslavije v želji za boljšim življenjem iz Beograda preselila v Ljubljano. Ustalila sta se na Vrhniki in ustvarila družino, Saša pa ima kot prvorojenec še štiri leta mlajšo sestro Majo. Glasba je v njegovem življenju prisotna že več kot triindvajset let, prav tako pa tudi šport. Oba starša sta namreč po izobrazbi učitelja športne vzgoje, oče pa igra tudi harmoniko, kitaro in klavir, zato je imel velik vpliv na njegove glasbene začetke. Tako je Saša pri šestih letih tudi sam začel igrati klavir in uspešno dokončal osnovno glasbeno šolo. Poleg glasbe, se je zaljubil še v košarko, ki jo je treniral kar enajst let. Pri trinajstih letih se je spoznal s hip hop glasbo, začel pisati svoja besedila in tudi rapati. V zadnjem razredu osnovne šole je doma posnel svoj mixtape album z naslovom School Show in ga delil prijateljem. Osnovno šolo je končal kot odličen učenec in se vpisal na športno gimnazijo Šiška, šolanje pa je nadaljeval na gimnaziji Antona Aškerca. Največji vpliv na njegovo umetniško ustvarjanje sta imela puberteta in ločitev staršev pri šestnajstih letih, ki ga je močno prizadela. Oče je odšel od doma in izgubila sta stike, poleg tega pa je bil prisiljen zaključiti še košarkarsko kariero zaradi poškodb. Pustil je redno šolanje, da bi pomagal družini in nekaj časa opravljal različna priložnostna dela. Kljub težkim življenjskim preizkušnjam, je s pomočjo glasbe in športa našel pravo pot. Saša je bil v mladinskih kategorijah zelo perspektiven košarkar, igral je za KD Geoplin Slovan iz Ljubljane, bil pa je tudi član mladinske državne reprezentance. Kljub potencialu in ponudbam iz tujine pa so žal svoj davek terjale poškodbe. Po zaključku športne kariere ga je začel privlačiti fitnes, kmalu je pridobil licenco za fitnes inštruktorja in se posvetil osebnemu trenerstvu.

Glasbeni začetki

Decembra 2009 je spoznal glasbenega producenta Željka Mladenovića in posnel svojo prvo pesem z naslovom Rap je u modi. Začel je nastopati na manjših hip hop dogodkih in se povezal z raperjem Manchetom, s katerim sta posnela pesem Zmer bl lačn, ki se je kot prva predvajala na radiu. Kmalu zatem sta v sodelovanju z radiem Salomon in ekipo DeeJay Time posnela pesem Nočm it domov, ki je postala poletna uspešnica leta 2010. Kasneje so posneli tudi videospot, ki je bil prvi v njegovi karieri, poleg tega pa je postal še prvi slovenski raper, ki je rapal na house podlago. Jeseni 2011 je izdal svoj prvi samostojni videospot Midva s premiero in koncertom v ljubljanskem klubu Cvetličarna. Nato je spoznal glasbenega producenta Damjana Jovića in se začel bolj resno posvečati glasbeni karieri. Naslednje leto je sledil videospot To je to v stilu gangsta rapa, s katerim je vzbudil veliko pozornosti. Zatem sta izšla še spota Do konca in Borba, odzval pa se je tudi na povabilo za sodelovanje s popularnim srbskim didžejem – DJ Shonetom. Tako je postal prvi in edini slovenski moški glasbeni izvajalec, ki je s pesmijo Volim do kraja nastopil v priljubljeni oddaji Grand Show na Pink TV. Istega leta je posnel tudi eno izmed prvih domačih rap diss pesmi z naslovom Kensl, ki je dosegla neverjetne odzive na spletu. Sledile so pesmi Intro, Zmaga in Nisi sam, za katero je kot edini domači glasbenik posnel spot v zaporu na Dobu. Leta 2013 je izdal svoj prvi album z naslovom Kristalno jasno, kjer lahko slišimo 23 pesmi z različnimi tematikami in sporočili. Album je bil razprodan v 2000 izvodih, po izidu pa sta sledila še spota za singla Ona je kurva in Nebo gori. Leta 2015 se je odločil za dveletni glasbeni premor, med tem pa se je ukvarjal z osebnim fitnes trenerstvom, prodajo športne prehrane in vodenjem enega izmed fitnesov v Ljubljani.

Vrnitev na sceno

V začetku leta 2017 se je Challe Salle odločil za vrnitev na glasbeno sceno, zato je zopet združil moči s producentom Jovićem. V času premora je spremenil svoje razmišljanje in življenski stil, kar je vplivalo tudi na njegovo glasbeno ustvarjanje. Začeli so ga privlačiti latino ritmi in drugačna vrsta glasbe, zato je k rapu dodal še melodije in petje. Tako je nepričakovano nastala uspešnica Lagano, ki mu je obrnila življenje na glavo. Pesem je kot prva v Sloveniji ustvarjena v reggaeton žanru. Po uspehu pesmi je začel aktivno nastopati po Sloveniji, sledila pa je uspešnica Poln kufer, s katero je osvojil poslušalce. V začetku leta 2018 je posnel spot za življenjsko pesem Gud vajb in podprl akcijo, ki ozavešča o virusu HPV, nato je sledila pesem za spot Letim, ki je nastal v sodelovanju s prvim trampolinskim parkom v Sloveniji - Woop. Za piko na i ga je k sodelovanju povabil tudi eden izmed najbolj uspešnih domačih glasbenikov, Jan Plestenjak. Posnela sta videospot za duet Velik je ta svet, skladba pa je bila poleti tudi najbolj predvajana domača pesem na radijskih frekvencah. Po Janovem nasvetu je Challe ustvaril svojo spremljevalno zasedbo z imenom Legende. Skupaj z njim jo sestavlja 8 članov, prvi koncert pa so imeli na Škisovi tržnici, kjer je bilo 20.000 obiskovalcev. Skozi leto 2018 je imel več kot 100 razprodanih koncertov, jeseni pa je posnel še videospot za pesem Legenda. V letu 2019 je imel več kot 50 koncertov in izdal dva uspešna singla in spota - Kriva sva oba in Jackpot. Poleg tega je izdal še lastno kolekcijo šolskih potrebščin v sodelovanju s podjetjem Kopija Nova. Leto 2019 je zaznamovala tudi sprememba glasbene produkcije in ponovno sodelovanje s producentom Željkom Mladenovićem. Leta 2020 je praznoval 10. obletnico kariere, ki jo je želel kronati z izdajo albuma in koncertno turnejo, a je epidemija porušila vse plane. Kljub temu je izdal dva singla, spot Pariz, ki je bil posnet v Narodni galeriji in spot za motivacijsko pesem Nove zmage, ki združuje star in nov stil. V preteklem letu je ob začetku poletja je predstavil nov poletni hit Brez skrbi, jeseni pa avtobiografsko pesem Uspeh. Leto 2022 bo pestro.

Nominacije in priznanja

 

Nominacija za Pesem leta (Lagano) - Žarometi 2017
Priznanje za Pesem, ki je zaznamovala leto 2017/2018 (Lagano) – Založba Menart 2018
Priznanje za Najbolj gledan slovenski videospot na Youtube 2017/2018 (Lagano) – Založba Menart 2018
Priznanje za Najboljši pop duet 2017/2018 (Velik je ta svet) – Založba Menart 2018
Nominacija za Pesem leta (Legenda) - Žarometi 2018
Nominacija za Glasbeni izvajalec leta – Žarometi 2018
Nominacija za Fatalni moški - revija Avenija 2019
Nominacija za Najboljšo trap pesem (Kriva sva oba) – Music Awards Ceremony 2019
Nominacija za Najboljšo pop/folk pesem (Legenda) - Music Awards Ceremony 2019
Priznanje za Najboljši slovenski glasbeni izvajalec leta – Hitradio Center 2019

 

Zanimivosti

 • star je 31 let
 • visok je 188cm, tehta pa 100kg
 • vsa besedila piše sam, sestavlja tudi melodije za pesmi
 • sodeluje pri aranžiranju in produkciji svojih pesmi
 • je avtor večine scenarijev v svojih videospotih
 • ima svoj glasbeni bend Legende, ki ga sestavlja 7 članov
 • doma ima glasbeni studio in v prostem času igra klavir
 • v pesmih od leta 2017 naprej ne uporablja kletvic
 • posnel je že več kot 60 pesmi, od tega 33 videospotov
 • leta 2018 je imel rekordnih 100 koncertov po Sloveniji
 • ima lastno linijo šolskih potrebščin in oblačil
 • ne pije alkohola in ne kadi
 • v prostem času trenira v fitnesu in igra košarko
 • je član košarkarske ekipe Vrhnika, ki tekmuje v rekreativni košarkarski ligi K40
 • njegovi najljubši jedi sta burger in palačinke

 

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Vavčerja za digitalni marketing za projekt spletna stran, spletne trgovina, rezervacijska platforma ter mobilna aplikacija.