Kdo je Challe Salle?

Saša Petrović, bolj znan pod umetniškim vzdevkom Challe Salle, je idol mlade generacije in eden izmed najbolj priljubljenih slovenskih glasbenikov. S svojo karizmo širi pozitivno energijo in predstavlja novo dimenzijo moderne glasbe. Na družbenih omrežjih ga skupaj spremlja več kot 310.000 sledilcev, njegovih 36 videospotov na Youtubu pa šteje že 60 milijonov ogledov, kar je tudi največ od vseh glasbenikov, ki ustvarjajo v slovenščini. Mega uspešnica Lagano, ki ima že skoraj 9 milijonov ogledov na Youtubu, je tudi ena izmed najbolj poslušanih pesmi v zgodovini Slovenije na spletu. Zadnjih nekaj let je tudi najbolj poslušan hip hop izvajalec na digitalnih platformah pri nas. Challe Salle se trudi biti velik zgled vsem mladim, ki ga spremljajo, zato v pesmih od leta 2017 ne uporablja kletvic in jih usmerja v izobrazbo, glasbo, šport in razvoj talentov. Že štiri leta ima lastno linijo šolskih potrebščin, ki poleg delov njegovih največjih hitov, vključuje tudi sporočila za motivacijo pri vsakodnevnih izzivih. Challe se že celo življenje ukvarja s športom in je po izobrazbi fitnes inštruktor, znan pa je tudi po tem, da ne pije alkohola in ne kadi. Letos se je odzval na povabilo Ministrstva za zdravje in postal del nacionalega projekta Ambasadorji zdravja, kjer mlade ozavešča o pomembnosti zdravja, predvsem o škodljivosti alkohola in kajenja. Kot ambasador uspešno predstavlja tudi blagovne znamke: Pringles, Slowatch (Fossil), Avtotehno VIS (Opel) in Baby Center. V začetku tega leta sta z zaročenko Yvonne dobila sina Alexa. Kljub kratkem glasbenem predahu, pripravlja še veliko novih projektov, med drugim odpira svoj glasbeni studio v sodelovanju z Občino Vrhnika. V sklopu tega bodo na voljo tudi različne delavnice za mlade.
 

 

Otroštvo

Njegova starša sta se pred razpadom Jugoslavije v želji za boljšim življenjem iz Beograda preselila v Ljubljano. Ustalila sta se na Vrhniki in ustvarila družino, Saša pa ima kot prvorojenec še mlajšo sestro Majo. Glasba je v njegovem življenju prisotna že od otroštva, prav tako tudi šport. Starša sta po izobrazbi profesorja športa, oče pa igra harmoniko, kitaro in klavir, zato je imel velik vpliv na njegove glasbene začetke. Tako je Saša pri šestih letih tudi sam začel igrati klavir in uspešno dokončal osnovno glasbeno šolo. Poleg glasbe, se je zaljubil še v košarko, ki jo je treniral kar enajst let. V mladinskih kategorijah je bil zelo perspektiven, igral je za KD Geoplin Slovan iz Ljubljane, bil pa je tudi član državne reprezentance. Pri trinajstih letih se je spoznal s hip hop glasbo, začel pisati svoja besedila in rapati. Ob koncu osnovne šole je doma posnel svoj mixtape album z naslovom School Show in ga delil prijateljem. Osnovno šolo je končal kot odličen učenec in se vpisal na športno gimnazijo Šiška, šolanje pa nadaljeval na gimnaziji Antona Aškerca. Največji vpliv na njegovo umetniško ustvarjanje sta imela puberteta in ločitev staršev pri šestnajstih letih, ki ga je močno prizadela. Oče je odšel od doma in izgubila sta stike za deset let, poleg tega pa je bil prisiljen zaključiti še košarkarsko kariero zaradi poškodb. Pustil je redno šolanje, da bi pomagal družini in nekaj časa opravljal različna priložnostna dela. Kljub težkim življenjskim preizkušnjam, je s pomočjo glasbe in športa našel pravo pot. Po zaključku športne kariere ga je začel privlačiti fitnes, zato je kmalu pridobil licenco za fitnes inštruktorja in se posvetil osebnemu trenerstvu in športni prehrani.

Glasbeni začetki

Decembra 2009 je spoznal glasbenega producenta Željka Mladenovića in posnel svojo prvo pesem z naslovom Rap je u modi. Začel je nastopati na hip hop dogodkih in se povezal z raperjem Manchetom, s katerim sta posnela pesem Zmer bl lačn, ki se je kot prva predvajala na radiu. Nato sta v sodelovanju z radiem Salomon posnela pesem Nočm it domov, ki je postala poletna uspešnica leta 2010. Posneli so tudi videospot, ki je bil prvi v njegovi karieri, poleg tega pa je postal še prvi slovenski raper, ki je rapal na house podlago. Jeseni 2011 je izdal svoj prvi samostojni videospot Midva s premiero in koncertom v ljubljanskem klubu Cvetličarna. Nato je spoznal glasbenega producenta Damjana Jovića in se začel bolj resno posvečati glasbeni karieri. Naslednje leto je sledil videospot To je to v stilu gangsta rapa, s katerim je vzbudil veliko pozornosti. Zatem sta izšla še spota Do konca in Borba, odzval pa se je tudi na povabilo za sodelovanje s popularnim srbskim didžejem – DJ Shonetom in pevko Goco Tržan. Tako je postal prvi slovenski moški glasbeni izvajalec, ki je s pesmijo Volim do kraja nastopil v priljubljeni oddaji Grand Show na Pink TV. Istega leta je posnel tudi eno izmed prvih domačih rap diss pesmi z naslovom Kensl, ki je dosegla neverjetne odzive. Sledile so pesmi Sam moja, Numero uno, Intro, Zmaga in Nisi sam, za slednjo je kot edini domači glasbenik posnel tudi spot v zaporu na Dobu. Leta 2013 je izdal svoj prvi album z naslovom Kristalno jasno, ki je bil razprodan v 2000 izvodih, prestavil pa je še videospota za singla Ona je kurva in Nebo gori. Leta 2015 se je odločil za glasbeni premor, med tem pa se je ukvarjal z osebnim fitnes trenerstvom, vodenjem trgovine s športno prehrano in enega izmed fitnesov v Ljubljani.

Vrnitev na sceno

Leta 2017 se je Challe Salle odločil za vrnitev na glasbeno sceno, zato je združil moči s producentom Jovićem. V času premora je spremenil svoje razmišljanje in življenski stil, kar je vplivalo tudi na njegovo glasbeno ustvarjanje. Začeli so ga privlačiti latino ritmi in druga vrsta glasbe, zato je k rapu dodal še melodije in petje. Tako je nepričakovano nastala mega uspešnica Lagano, ki mu je obrnila življenje na glavo. Pesem je kot prva v Sloveniji ustvarjena v reggaeton žanru. Po uspehu pesmi je začel aktivno nastopati po Sloveniji, sledila pa je uspešnica Poln kufer, s katero je osvojil poslušalce. V začetku leta 2018 je posnel spot za življenjsko pesem Gud vajb in podprl akcijo, ki ozavešča o virusu HPV, nato je sledil projekt Letim, ki je nastal v sodelovanju s prvim trampolinskim parkom v Sloveniji - Woop. Za piko na i ga je k sodelovanju povabil tudi eden izmed najbolj uspešnih domačih glasbenikov, Jan Plestenjak. Posnela sta videospot za duet Velik je ta svet, skladba pa je bila poleti tudi najbolj predvajana domača pesem na radijskih frekvencah. Po Janovem nasvetu je Challe ustvaril svojo spremljevalno zasedbo z imenom Legende. Prvi koncert so imeli na Škisovi tržnici, kjer je bilo 20.000 obiskovalcev. Skozi leto 2018 je imel več kot 100 razprodanih koncertov, jeseni pa je posnel še videospot za pesem Legenda. Leta 2019 je imel več kot 50 koncertov in izdal dva uspešna singla in spota - Kriva sva oba in Jackpot, poleg tega pa je izdal še lastno kolekcijo šolskih potrebščin. Leto 2019 je zaznamovala tudi sprememba glasbene produkcije in ponovno sodelovanje s prvim producentom Željkom Mladenovićem. Leta 2020 je praznoval 10. obletnico kariere, ki jo je želel kronati s koncertno turnejo, a je epidemija porušila vse plane. Kljub temu je izdal dva singla, spot Pariz, ki je bil posnet v Narodni galeriji in spot za motivacijsko pesem Nove zmage. Leta 2021 je predstavil poletni hit Brez skrbi, jeseni pa avtobiografsko pesem Uspeh. V prejšnjem letu je predstavil kar tri nove projekte: Dobr vem, ONA in Javi mi. Tako je postal edini slovenski glasbenik, ki je v obdobju enega leta izdal 5 singlov in za vsakega posnel tudi videospot. Septembra je sledil še razprodan koncert z bendom ob 12. obletnici kariere. Letos sta z zaročenko Yvonne dobila sina Alexa, zato je naredil krajši glasbeni premor. Tako je v začetku maja predstavil nov poletni hit Superman, ki ga je posnel na otoku Tenerife.

Nominacije in priznanja

Žarometi 2017 / nominacija za pesem leta / Lagano
Žarometi 2018 / nominacija za pesem leta / Legenda
Žarometi 2018 / nominacija za glasbeni izvajalec leta
Priznanje založbe Menart 2018 / pesem, ki je zaznamovala leto 2017-2018 / Lagano
Priznanje založbe Menart 2018 / najbolj gledan slovenski videospot na Youtube 2017-2018 / Lagano
Priznanje založbe Menart 2018 / najboljši pop duet 2017-2018 / Velik je ta svet
Revija Avenija 2019 / nominacija za fatalni moški
MAC awards 2019 / nominacija za najboljša trap pesem / Kriva sva oba
MAC awards 2019 / nominacija za najboljša pop/folk pesem / Legenda
Priznanje Hitradio Center 2019 / najboljši slovenski glasbeni izvajalec leta

 

Zanimivosti

 • star je 32 let
 • visok je 188 cm, tehta pa 105 kg
 • vsa besedila piše sam, ustvarja melodije in aranžira pesmi
 • je avtor večine scenarijev v svojih videospotih
 • ima svoj glasbeni bend Legende, ki ga sestavlja 6 članov
 • v pesmih od leta 2017 naprej ne uporablja kletvic
 • posnel je že več kot 60 pesmi, od tega 36 videospotov
 • leta 2018 je imel rekordnih 100 koncertov po Sloveniji
 • ima lastno linijo šolskih potrebščin in oblačil
 • ne pije alkohola in ne kadi
 • v prostem času trenira v fitnesu in igra košarko
 • njegovi najljubši jedi sta burger in palačinke